Forside
>
  Blog 
>

Konvertering til Folkele

9. Oct 2015 - af stenbjerglykke


"Folkele" er et simpelt, men effektivt le-koncept, som kræver et minimum af vedligehold. SelvforsyningsCentralen har udviklet Folkele-konceptet for at udbrede leslåning, ved at gøre det nemmere at vedligeholde leen og billigere at komme igang. En Folkele vedligeholdes bla. derfor, alene med en lestryger.

 

Alle leer kan i princippet indstilles og vedligeholdes som Folkeleer - det har vi blandt andet gjort med leerne i høsletlauget på Trappebæksengen i Svendborg. Ønsket var at folk skulle koncentrere sig om det de kommer for, nemlig at bruge mest muligt tid på at fornøje sig med leen til naturens gavn og så lidt som muligt på at vedligeholde udstyret.

Vi er efterfølgende blevet spurgt hvordan man selv kan stille sin le om og har derfor lavet denne lille vejledning.

Forudsætning

Målet er at lebladet skal ligge helt flat til jorden når leslåneren holder leen i sin normale slåstilling.
De 30° som nævnes herunder er med udgangspunkt  i de træ-ledrag vi sælger og som langt de fleste bruger i dag.
Har man en le, der er markant anderledes vil der ikke længere være tale om præcist 30°. I så fald må man i stedet observere hvornår lebladet ligger helt fladt til underlaget, når det er monteret på leen og leslåeren står i sin "slåstilling" (stå på fliser eller et gulv, da dette ikke ses tydeligt når der er jord som underlag).

 

Sådan gør du

Lav først en skabelon af et stykke pap skåret ud som en trekant. Den spidse vinkel skal være ca. 30° og det kan nemt måles af med en simpel tegnetrekant/vinkelmåler.

 

Placer lebladet på et helt fladt underlag og brug papstykket til at se om vinklen passer ved at placere dette under anglen, som vist på billedet.

Normalt vil anglen på leblade være 20-25° i forhold til underlaget. Den skal stilles om til 30° og det kan gøres uden det store besvær med en skruestik og en rørtang.

 

Monter lebladet i en skruestik. Det er vigtigt at skruestikken klemmer på bladet så tæt på anglen og så tæt på lebladets ryg som muligt, da bladet i sig selv er meget tyndt de fleste steder. Den første skruestik vist i billedgalleriet er ikke så god som den, der efterfølgende er vist, fordi der ikke er plads til at kæberne klemmer helt oppe ved ryggen (det fungerer dog stadig OK).

 

Grib om anglen med en rørtang. Det er vigtigt at rørtangen klemmer der hvor anglen smelter sammen med lebladet sådan at anglens vinkel ændres uden at anglen selv får et buk på midten. Får anglen er buk vil den nemlig have svært ved at ligge fladt imod ledraget når bladet spændes på.

Rørtangen presses nu forsigtigt nedad indtil det mærkes at metallet giver sig.

Vær blid og undgå hurtige bevægelser eller slag - hærdet stål kan knække hvis man ikke er god ved det.

 

Tjek om ændringen er tilstrækkelig ved igen at placere lebladet på et fladt underlag mål med trekanten. Gentag hvis det er nødvendigt.


Vi har forsøgt med mange andre metoder gennem tiden, men når hærdet stål skal bøjes er der store kræfter på spil og ovenstående gør det let og nemt at styre så vinklen bliver præcis.

 

For instruktion i indstilling, slåning og skærpning af folkeleer se følgende video på Youtube: 

 

Leinstruktion - Folkeleen

Hvem kan få glæde af Folkeleen?

Folkeleindstillingen i kombination med skærpning med lestryger forbedrer alle leers skæreevne, men en gammel rusten le bliver naturligvis ikke til en Ferrari af den grund.

Hører man til de, der udbanker (harrer) æggen fint op i hånden skal man være opmærksom på ikke at gøre æggen for tynd hvis man ønsker at bruge den som Folkele (ikke under 0,3 mm).

Her er en tabel over hvad leen er egnet til i forhold til hvor tyk æggen er:

 

Tykkelse*Formål
0,3 mmDen fineste græsskæring af kort plænegræs (æggen på de blade vi sælger leveres med denne tykkelse). Rimelig robusthed overfor småsten og grene. 
0,5 mmUdmærket græsskæring, når græsset er mindst 10-15 cm højt. Meget robust overfor alle forhindringer, når leen altså bruges forsvarligt.
0,8 mmOk skæring af langt græs og ukrudt.
1 mmKun egnet til brændenælder og lignende.

* Målt med en skydelære lidt inde på bladet, cirka 2-3 mm fra æggen.

 

For en mere teknisk beskrivelse af Folkeleen se denne blog: Beretning fra PØ festivalGalleri